5 KORAKOV ZA POVEČANJE MIŠIČNE MASE

»Kako naj dobim na mišični masi«? To je eno izmed najbolj pogostih vprašanj, ki jih slišim v fitnesu. Zato smo se odločili da osnovne zakonitosti strnem v 5 ZLATIH PRAVIL, ki se jih je potrebno držati in so ključnega za uspešno povečanje mišične mase.


MIŠIČNA MASA pravilo št. 1:
Mišice žal ne rastejo same od sebe ali pa zato, ker si to želite in včasih malo “pomigate”. Pridobivanje mišične mase zahteva izredno intenzivno vadbo – intenzivnost pa opažamo, da je tista komponenta treninga, ki je pri večini najbolj zapostavljena. Le dovolj intenzivna vadba bo v mišici sprožila potrebo po adaptaciji, ki se odraža kot povečana mišična masa.

Intenzivnost določajo: velikost bremena, obseg vaj in število ponovitev ter čas počitka med serijami, ki naj bo približno 60 sekund, tako da med serijami pozabite na osveževanje Faceboook profila!


MIŠIČNA MASA pravilo št. 2:

Izvajajte kompleksne vaje, ki vključujejo več večjih mišičnih skupin:  počep, mrtvi dvig, potisk s prsi, priteg na prsi, veslanje… Tako bo v telesu prišlo do potrebnega hormonskega odziva (povečanega nivoja testosterona), ki ima ključno vlogo pri hipertrofiji (pridobivanju mišične mase). Na ta način boste veliko hitreje napredovali, kot če celoten trening posvetite le bicepsu.


MIŠIČNA MASA pravilo št. 3

Pravilo številka tri najlepše opiše star slovenski pregovor, ki pravi: »prazen žakelj ne stoji pokonci«!

Brez primerne prehrane lahko še tako trdo trenirate, toda pravih rezultatov ne bo. Osnovni pogoj je, da  v telo vnesete več kalorij, kot jih porabite. Ali po domače, potrebno je pojesti več, kot porabimo. Pri tem pa je pomembno razmerje beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob, ki jih razporedite v 5 do 6 obrokov dnevno.


MIŠIČNA MASA Pravilo št. 4

Pri izvedbi vaje se skoncentrirajte na aktivno mišico / mišično skupino in poskušajte doseči maksimalno kontrakcijo mišice. Vaje izvajajte kontrolirano, počasi, brez zaklepanja sklepov in raznih kompenzacijskih gibanj. Ne pozabite, da pri vadbi s ciljem povečanje mišične mase, ne gre za to, kolikšno breme premagujete, temveč predvsem, kako to počnete. Tovrsten trening ni enak treningu za maksimalno moč in se razlikuje od powerliftinga ali dvigovanja uteži!


MIŠIČNA MASA pravilo št. 5

Bodite vztrajni, dosledni, natančni in “trenirajte z glavo”.

Avtor: Korenjak

 

2 komentarja
  1. Konan 04/03/2017 at 22:17 - Reply

    Letos sem se preko zime sistematično lotil treninga z namen pridobiti na teži – mišicah. Vse kar piše v članku drži kot pribito! Na prvi pogled verjetno nisem veliko spremenil, sem pa bil pri treningu veliko bolj sfokusiran , povečal sem intenzivnost in pa uredil prehrano. +6 kg!

  2. Mayk 04/07/2017 at 10:20 - Reply

    Kratko in jedrnato! Sam vem, da imam rezervo pri 1 pravilu – intenzivnost… včasih med treningom kar malo odtavam…. hvala za super članke!

Napiši mnenje

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen.